“Hem de fer un pas enrere a nivell tecnològic per així poder fer-ne tres cap endavant en l’humà”
El proper dimarts, 12 de març a les 19:00, el psicòleg i especialista en addiccions digitals, Marc Masip, parlarà a Camp Joliu sobre un dels temes que més estan treballant els pares i educadors: la presència de pantalles i com fer un bon ús i no un abús dels mitjans digitals.
Marc Masip és el director de l’Institut psicològic “Desconect@” on desenvolupen un programa pioner nascut el 2012 per aprendre a conviure amb les noves tecnologies sense deteriorar les nostres relacions personals i no crear-nos dependències o addicions.
Fa conferències i participa habitualment en diferents mitjans de comunicació. També és l’autor del llibre “Desconnecta”, Planeta Libros.
Segons Marc Masip l’aparició de la tecnologia de la informació ha suposat un important avenç per al desenvolupament de la nostra societat, ja que facilita l’accés a la informació i la comunicació. No obstant això, eines tan útils com el telèfon mòbil i les xarxes socials poden esdevenir un problema quan el seu ús passa a ser excessiu.
Actualment, el 77% dels usuaris amb telèfon mòbil intel·ligent -Smartphone- pateix nomofòbia (por irracional a no estar amb el teu telèfon mòbil totalment disponible). Espanya és el país amb més addicció adolescent a Internet de tot Europa: un 21,3% dels adolescents espanyols són addictes a la Xarxa, enfront del 12,7% de mitjana europea.
S’ha convertit en una cosa habitual veure gent passejant pel carrer sense aixecar el cap de la pantalla del seu telèfon o veure enterbolits els àpats amb desenes de sons d’alerta.
Les relacions interpersonals han passat a un segon pla desplaçades per les pantalles. Expressió de sentiments, resolució de conflictes o declaracions a través d’un vidre que després no són reproduïdes “cara a cara”. Per això volem oferir a la nostra societat una alternativa a un problema tan obvi i hem creat aquest programa psicoeducatiu, amb l’objectiu que tots prenguem consciència dels riscos d’un ús inadequat i excessiu de les noves tecnologies. D’aquesta manera, podrem identificar conductes inapropiades i aprendrem estratègies per modificar-les en la recerca d’un futur més real i millor armat.