La Marta Junqué (promoció Camí, 2006) és llicenciada en Ciències Polítiques (UPF) i sempre ha tingut interès en aconseguir un món més just i millor. S’ha seguit formant, ha treballat a Anglaterra, Washington i Brussel·les i actualment fa un recorregut pel món per conèixer de primera mà la realitat que es viu a molts països i també per fer volunariat amb refugiats o amb població desafavorida. Un gran viatge que omplirà d’experiències i coneixements la motxilla de la seva vida i que li ha permès un gran aprenentatge. Us deixem amb algunes de les reflexions que fa la vilafranquina Marta Junqué:
LLIÇONS APRESES EL 2016
Aquest 2016 m’he embarcat al que fins ara ha estat l’aventura més gran de la meva vida, un viatge per 3 continents, i ho he fet acompanyada del meu marit i company vital (el Joãoinho). El viatge és un dels nostres grans somnis, hem treballat de valent per aconseguir-ho i ara està esdevenint real. I per això, estem feliços i agraïts.
Portem 162 dies lluny de la nostra zona de confort, del nostre nucli dur. En aquests mesos hem recorrregut més 20.000 de km, viatjat a 17 països, conegut i conversat amb milers de persones de cultures molt diverses, hem tastat la gastronomia local (tot i alguns mals de panxa!), hem après a saludar i a dir gràcies en més de 25 llengües. Tot això ho hem fet amb moltes ganes i només una motxilla de 8kg a l’esquena.
Viatjar és una experiència complexa però molt gratificant i enriquidora. De tot el que he après (tant del món exterior com de mi mateixa) a l’hora de fer “tancament de l’any” en destaco els punts següents:
ÉSSER HUMÀ. Tots som éssers humans però el lloc on naixem encara condiciona massa les oportunitats de viure que tenim. Independentment d’això, em quedo amb la sensació que l’ésser humà és bo per naturalesa (com deia Rossesau) i aspira “simplement” a ser feliç i progressar. Hem recorregut grans metròpolis i també zones rurals i, tot i no parlar la mateixa llengua, tothom que ens trobat ens ha intentat ajudar.
RELIGIÓ. No existeix cap religió que per si mateixa sigui dolenta per la humanitat. Els problema són els radicalismes i extremismes. És important que tinguem això present per evitar i confrontar als populismes existents i els que estan resorgint.
SOLIDARITAT. No només tenim la obligació moral de ser solidaris sinó que a més amb la generositat i solidaritat, tots hi guanyem. Són un win-win clar. Em quedo amb el caliu derivat de l’experiència d’apendre-ensenyant que vam tenir al nord de la Índia amb els monjos tibetants i amb la imatge de milers de voluntaris dedicant les seves vacances per alegrar i facilitar la vida dels refugiats aturats als carrers d’Atenes.
TU TENS PODER. Independenent del que et passa a tu i el teu entorn, tu tens la capacitat i el poder d’escollir la resposta a aquest fet. La mentalitat positiva i tenir clar els teus objectius/causes és clau per sentir-te realitzat i feliç.
L’AMOR SUPERA TOTES LES FRONTERES. Viatjar m’ha permès veure clar que com recorda el Petit Príncep “allò escencial és invisible als ulls”. Cap distància física pot superar l’estima emocional. Tot i estar molt lluny geogràficament, he sentit al meu “nucli dur” ben aprop!
El PROJECTE D’EUROPA. Europa es troba en un punt de no retorn. La manca de visió i poder real de les institucions europees no permeten donar solució als problemes actuals i sobretot a la crisi provacada per l’arribada dels refugiats. Una major i ràpida integració política europea és la solució més eficaç als problemes actuals. Els vells estats perderan força però en guanyarà els ciutadans de la Federació i els municipis.
LA VISIÓ EXTERNA D’EUROPA. En general, fora d’Europa es parla més d’Europa com a unitat política que a dins. Moltes persones veuen Europa com una terra de benestar i esperança (sobretot als països dels Balcans) i tots veuen perillar aquest projecte.
LA FORÇA DE LA MENT. Abans d’iniciar al viatge el treball ocupava un 90% del meu temps desperta. Cal restablir aquests equilibris, prioritzar i cuidar el cos que la ment. La ment és l’eina més poderosa que tenim i cal que comencem a donar-li més importància.
LES GRANS POTÈNCIES MUNDIALS QUE HEM VISITAT. Xina inclou metròpolis molt avançades però encara té un règim polític molt tancat i amb un gran control sobre la població i els seus drets. Moscou, capital de Rússia, sorprenentment conserva encara una gran estètica comunista. Vam tenir l’oportunitat de conversar amb molts joves d’aquesta ciutat i molts d’ells són favorables al govern i polítiques de Putin. Senten que ha tornat a posar el seu país en la 1ra línea mundial. Índia és encara un país amb un aspecte molt poc desenvolupat. La majoria de classes populars de la Índia donen suport al seu Primer Ministre i ell ha emprès grans reformes per aturar la corrupció i desigualtat.
SOSTENIBITAT. La lluita per fer un model econòmic sostenible (en termes socials i ambientals) s’ha fet més visible que mai. Hem estat en metròpolis (com New Delhi i Beijing) on al sortir al carrer els ulls et picaven i es tornaven vermells i on respirar entre el núvol que t’envoltava era una odisea.
VIATJAR. Si teniu la oportunitat i les ganes de fer-ho, no ho dubteu. És una inversió que val la pena, a part d’experimentar escenes (humanes i naturals) meravelloses i molt diverses, et permet superar els teus propis límits, coneixe’t per tu i per expandir el teu coneixement del món i dels que hi habitem!
Així doncs, m’acomiado del 2016 donant-li les gràcies per ensenyar-me a través de les derrotes, encerts i tots els grans moments. Per mi ha estat el millor any de la meva vida (fins ara!).
Us desitjo a TOTS un FELIÇ 2017!
Siguem imaginatius i revolucionaris per crear un món millor i més just en el que les noves generacions puguin sentir-se orgulloses de la nostra herència. A fer possible allò que sembla impossible!